Μια φθινοπωρινή ημέρα στο ιερό Ταμαγκάβα

Read the English version here

An autumn day in Tamagawa Jinja

[Published on Nov 15th, 2020.] Since we are all trying to ‘stay home’, the themes that I can write about naturally diminish. Since the only interesting thing I have done in a while is to walk to a shrine close to my house, I am going to talk about it. Tamagawa Sengen Jinja (多摩川浅間神社) was…

Μένουμε σπίτι κλπ, κλπ, οπότε η θεματολογία περιορίζεται. Αφού η μόνη ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που έκανα ήταν να πάω για περπάτημα μέχρι ένα ναό κοντά στο σπίτι, θα σας μιλήσω γι’ αυτό. Το ιερό Ταμαγκάβα Σένγκεν (多摩川浅間神社) χτίστηκε πριν 800 χρόνια, αλλά κλασσικά ήταν από ξύλο, οπότε έπεσε, κάηκε ή το έφαγαν τερμίτες, οπότε προφανώς τα σημερινά κτήρια είναι ξαναχτισμένα. Ο θρύλος λέει ότι όταν ένας τύπος έφυγε για πόλεμο και δε γυρνούσε, η γυναίκα του η Μασάκο αγχώθηκε και πήγε να τον βρει. Ξαφνικά εκεί που ανέβαινε το βουνό Καμενόκογιάμα (που βασικά είναι λόφος αλλά οκ), ω! χτύπησε το πόδι της και δεν μπορούσε να συνεχίσει, οπότε πήγε στο ποτάμι Τάμα για να αναρρώσει. Επειδή ο προστάτης άγιος της είχε ναό στο Φούτζι, στράφηκε προς την κατεύθυνση του ιερού βουνού που φαινόταν από το ποτάμι, και εκεί έχτισε το ιερό Ταμαγκάβα Σένγκεν.

Το σαββατοκύριακο της γιορτής Σίτσι Γκο Σαν για τα νεαρά παιδιά

Ωστόσο, η πραγματική ιστορία είναι πιο ενδιαφέρουσα από τον θρύλο της ανοικοδόμησης του ναού. Ο σύζυγος της Μασάκο ήταν ο Μιναμότο νο Γιοριτόμο, ο πρώτος σογκούν της Καμάκουρα και πρακτικά πρώτος φεουδάρχης στο πολιτικό σύστημα που επικράτησε στην Ιαπωνία μέχρι τον 19ο αιώνα. Ίσως τον ξέρετε από το Age of Empires. Είναι γνωστός από τις μάχες του με την φατριά των Τάιρα και τον αυτοκράτορα-παιδί Αντόκου, αλλά και τη νίκη στη μάχη του Νταν νο Ούρα, απ’ όπου βγήκε και το παραμύθι του τυφλού μουσικού που έπαιζε και τραγουδούσε με το biwa του για τα πνεύματα των νεκρών Χέικε (εναλλακτική ανάγνωση του Τάιρα). Πριν πεθάνει έγινε βουδιστής μοναχός και μετά το θάνατό του η οικογένεια της γυναίκας του πήρε τον έλεγχο του σογκουνάτου.

Το σαββατοκύριακο της γιορτής Σίτσι Γκο Σαν για τα νεαρά παιδιά βολ.2

Από την άλλη, η σύζυγος του η Μασάκο από τη φατρία Χότζο, περιγράφεται ως “μοναχή σογκούν”, ήταν λίγο θρήσκα η καημένη. Έγινε μοναχή και ξύρισε το κεφάλι της μετά το θάνατο του άντρα της, αλλά αντί να πάει σε μοναστήρι, έμεινε να ελέγχει τους γιούς της που κληρονόμησαν το σογκουνάτο, αλλά και την φατρία της, τους Χότζο, που μπλέκονταν στα πολιτικά της Καμάκουρα. Μετά από συνομωσίες, προδοσίες και θανατικό, με 2 γιους να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν από τη θέση του σογκούν, με τη γενιά των Μιναμότο να τελειώνει, όρισε ως σογκούν ένα παιδάκι, ένα μακρινό συγγενή από τις φατρίες Κούτζο και Φουτζιβάρα. Πρακτικά όμως, η Μασάκο είχε το ρόλο του σογκούν, καθώς ο μικρός ήταν ανήλικος. Συνέχισε να μεσολαβεί μεταξύ των Χότζο, του αυτοκράτορα και της αριστοκρατίας μέχρι το θάνατό της. Είναι σύμβολο ισχυρής γυναίκας με απόλυτη πολιτική ισχύ και συχνά αναφέρεται μαζί με τις αυτοκράτειρες Λου της Κίνας και Τζινγκού της Ιαπωνίας.

Ζευγαρωμένα πεύκα στο ιερό

Τέλος πάντων, πίσω στα του ναού, η θεότητα στην οποία είναι αφιερωμένο είναι η πανέμορφη σαν ανθισμένο λουλούδι κερασιάς Κονοχάνασακουγια Χίμε νο Μικότο. Είναι η κόρη του προστάτη των βουνών, Ογιαμαζούμι νο Κάμι και παντρεύτηκε έναν εγγόνο της θεάς του ήλιου Αματεράσου. Για κάποιο λόγο, ο άντρας της ο Νινίγκι είχε αμφιβολίες ότι το παιδί που θα γεννούσε η σύζυγος ήταν δικό του. Και αυτή η πανέξυπνη, για να τον πείσει απλά κλείστηκε σε ένα σπίτι χωρίς πόρτες και παράθυρα μέχρι τη γέννα, αν και δεν ξέρω τι είδους απόδειξη προσφέρει αυτό. Ο άλλος ο ψυχοπαθής ακόμα δεν την πίστευε, οπότε πήγε και έβαλε φωτιά στο σπίτι λέγοντας ότι “αν είναι δικό μου το παιδί, θα γεννήσεις και μέσα στη φωτιά”. Η Κονοχάνασάκουγια με κάποιο μαγικό τρόπο τα κατάφερε και από τότε έγινε προστάτιδα της οικογενειακής ευτυχία και της εύκολης γέννας, γιατί duh, “άμα τα κατάφερα εγώ στις φωτιές, η δική σου γέννα θα είναι σίγουρα καλύτερη”. Επίσης, καθότι μάστερ πυρκαγιών πλέον, είναι προστάτιδα της κατάσβεσης πυρκαγιών.

Καλλιτεχνική απεικόνιση της Κονοχάνασακουγια Χίμε νο Μικότο από το φυλλάδιο του ναού

Στο χωριό Σιμονουμάμπε, όπως λεγόταν παλαιότερα η περιοχή του ιερού, υπήρχαν τρεις ναοί. Όμως, κατά την πολιτιστική επανάσταση του Μέιτζι, η κυβέρνηση διέταξε να παραμείνει μόνο ένας ναός ανά χωριό. Έτσι, και οι τρεις συγχωνεύτηκαν στο Ταμαγκάβα Σένγκεν Τζίντζα, με αποτέλεσμα να έχει τρία ιερά σύμβολα. Αυτά είναι το τρισκέλιον Χιντάρι Μιτσουντομόε (μοιάζει με το sharingan στο Ναρούτο), ένα άνθος κερασιάς και ένα κοράκι Γιάτα νο καράσου με τρία πόδια, αγγελιαφόρος των θεών.

Αυτόματος πωλητής με γκοτζίλα και το όνομα του ναού, μέσα στο ναό
Ξύλινα πλακίδια με το γκοτζίλα για ευχές στις θεότητες του ιερού

Άλλο ένα, μοντέρνο, χαρακτηριστικό του ναού, είναι η σχέση του με τον Γκοτζίλα. Στην ταινία Shin Godzilla του 2016 (μια αλληγορία για το πώς διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την καταστροφή της Φουκουσίμα) ο Γκοτζίλα εμφανίζεται να καταστρέφει τη χαρακτηριστική μπλε γέφυρα Μάρουκο, ακριβώς δίπλα στο ναό. Οι ιερείς του ναού, με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που τους χαρακτηρίζει, άδραξαν την ευκαιρία και άρχισαν να πουλούν αναθηματικές πλάκες για ευχές με τον Γκοτζίλα επάνω.

Screengrab από την ταινία του Shin Godzilla

Το Ταμαγκάβα Τζίντζα βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι Ταμαγκάβα, το οποίο αποτελεί το σύνορο μεταξύ των επαρχιών του Τόκυο και της Καναγκάβα, στο ύψος του σταθμού Ταμαγκάβα. Δίπλα ακριβώς από το ναό υπάρχει το μακρόστενο πάρκο Ταμαγκάβα, με διάφορους κήπους με λουλούδια, το βουνό Καμενόκο και μια πλατφόρμα με εξαιρετική θέα του ποταμού. Αυτή την περίοδο τα δέντρα Γκίνγκο (ή Ιτσό στα Ιαπωνικά) ξεχωρίζουν με τα χαρακτηριστικά κίτρινα φύλλα τους σα μικρές βεντάλιες.

Η γέφυρα Μάρουκο όπως φαίνεται από το παρατηρητήριο του Ταμαγκάβα Τζίντζα

Μόλις θυμήθηκα, ότι έχω πάει στο οριχινάλ ιερό Σένγκεν που σκεφτόταν η Μασάκο όταν έχτισε το Ταμαγκάβα Σίνγκεν. Είναι το Ασάμα Τζίντζα δίπλα στη λίμνη Καβαγκούτσι, στους πρόποδες του Φούτζι. Μοιάζει κάπως έτσι και εκτός από τα ζευγαρωμένα πεύκα, έχει και ένα ξόανο αλόγου.

Το Φούτζι όπως φαίνεται από τη λίμνη Καβαγκούτσι

2 thoughts on “Μια φθινοπωρινή ημέρα στο ιερό Ταμαγκάβα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: