Read the English version here
The Gundam Moves!
In Japan, early spring is the best time of the year to move around, since it’s the only period of the year that the sky is clear from clouds and rain. The highlight of the season is obviously the cherry blossoms, but what…
Η καλύτερη εποχή για βόλτες στην Ιαπωνία είναι στις αρχές της άνοιξης, επειδή είναι η μόνη περίοδος του χρόνου με καθαρό ουρανό, χωρίς σύννεφα και βροχές. Το αποκορύφωμα της σεζόν είναι φυσικά οι ανθισμένες κερασιές, αλλά τι μπορεί να κάνει κανείς όταν αυτές δεν έχουν ανθίσει ακόμα; Μπορείς να πας να δεις το Gundam.
Σε περίπτωση που η μεγάλη παράδοση των Ιαπώνων στο animation σου είναι άγνωστη, το Gundam είναι μια σειρά παρόμοια με τα Transformers. Τεράστια mecha ρομπότ που πολεμούν εξωγήινους για να προστατέψουν τη γη. Δεν είμαι σίγουρη αν υποτίθεται ότι έχουν πιλότο ή είναι αυτόνομα, αλλά σίγουρα έχουν μια κάποια σχέση με την ανθρωπότητα. Το franchise γεννήθηκε γύρω στο 1979 και συνεχίζει να είναι δημοφιλές ακόμα και τώρα. Τα δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία Bandai Namco, η οποία έστησε ένα άγαλμα ύψους 18 μέτρων στην εμπορική συνοικία της Odaiba. Κάποια χρόνια πριν, αντικατέστησαν το Gundam μονόκερο της Odaiba με ένα άλλο, προκειμένου να ολοκληρώσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο πρότζεκτ. Ήθελαν να κάνουν το Gundam να περπατήσει!
Με αυτό το σκεπτικό, η Bandai Namco έφτιαξε το ‘Gundam Academy’, το στελέχωσε με σχεδιαστές και μηχανικούς και προσπάθησε να φέρει στη ζωή μια χαρακτηριστική σκηνή από το animation. Λίγα χρόνια μετά, με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι έχουν πετύχει το στόχο τους. Το ύψους 18 μέτρων Gundam στέκεται σε μια πλατφόρμα δίπλα από το λιμάνι της Γιοκοχάμα, κάπου 30 λεπτά μακριά από το κέντρο του Τόκυο. Αυτή την περίοδο και μέχρι το τέλος του Μάρτη μπορεί κανείς να επισκεφτεί το εργοτάξιο και να δει ένα σύντομο σόου με το κινούμενο Gundam. Αυτή τη βδομάδα, ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να το επισκεφτώ!
Το Gundam κινείται νωχελικά, ακολουθώντας το μοτίβο της ιστορίας που ξετυλίγεται από τα ηχεία. Μπορεί να στέκεται, να κάνει κάθισμα και να στρίψει. Η κορύφωση του σόου αφορά μία δήθεν βλάβη, που όμως το Gundam ξεπερνά και σηκώνεται ξανά, ορθώνοντας τη δείκτη του χεριού του προς τον ουρανό. Μαζί με την εισαγωγή και το κλείσιμο, το σόου διαρκεί περίπου μισή ώρα και επαναλαμβάνεται κάθε μία ώρα.
Η ακαδημία είναι επισκέψιμη και περιέχει διάφορα εκθέματα που εξηγούν τη διαδικασία πίσω από την κατασκευή του Gundam. Υπάρχει ένας πίνακας που εξηγεί την εξέλιξη των ρομπότ γενικότερα, δείγματα από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στον σκελετό και μινιατούρες τον μηχανισμών που υλοποιούν τις κινήσεις. Παρόλο που διαφημίζεται ως αυτόνομο δίποδο ρομπότ, αυτό είναι ένας αδύνατος άθλος για κάτι στο μέγεθός του. Αντίθετα, το ρομπότ στηρίζεται από έναν χοντρό μεταλλικό βραχίονα στο κάτω μέρος της πλάτης του. Μια σειρά από ράβδους και άλλα εξαρτήματα επιτρέπει στο Gundam να σκύβει προς τα μπρος και να επανέρχεται.
Παρόλα αυτά, κατάφεραν να αποκτήσουν όχι ένα, αλλά δύο ρεκόρ Guiness το Δεκέμβριο του 2020: για το μεγαλύτερο κινούμενο ανθρωποειδές ρομπότ και το μεγαλύτερο κινούμενο Gundam.
Μέσα στην έκθεση της ακαδημίας, υπάρχει ένας τοίχος που χρησιμοποιείται ως control panel που δείχνει το Gundam απέξω. Όπως φαίνεται, υπάρχουν εξώστες στο πάνω μέρος της πλατφόρμας. Με ένα επιπλέον εισιτήριο, μπορεί κανείς να ανέβει στους εξώστες και να θαυμάσει το Gundam από κοντά.
Ανέβηκα στον εξώστη γύρω στις 5 το απόγευμα, την ιδανική στιγμή για να δω το Gundam με φόντο τη δύση του ήλιου. Ένας υπάλληλος κρατούσε χρονόμετρο, ώστε ένας ένας οι επισκέπτες να προχωρούν στην άκρη για να τραβήξουν φωτογραφία το τεράστιο κεφάλι του ρομπότ. Ο landmark tower και άλλα χαρακτηριστικά κτήρια της Γιοκοχάμα είναι απόλυτα ορατά στο βάθος, κάτι που δίνει την αίσθηση ότι η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα.
Αν κοιτάξεις προσεκτικά, ο βραχίονας που στερεώνει το Gundam φαίνεται να ενώνεται με τη μέση του ρομπότ. Υπάρχει μία μεταλλική ράβδος η οποία σπρώχνει την πλάτη όταν είναι η ώρα να σκύψει προς τα μπρος.
Μετά το σόουν, το Gundam ασφαλίζεται όντας σε ισορροπία λίγο πάνω από το έδαφος.Τα πόδια του δεν ακουμπούν κάτω, στηρίζεται μόνο στο βραχίονα της μέση. Όταν φυσά πολύ, πρέπει να ασφαλιστεί με επιπλέον σχοινιά. Δύο οριζόντιες μπάρες βρίσκονται εκεί για να το συγκρατήσουν σε περίπτωση που γύρει προς τα εμπρός. Το Gundam περιμένει ήσυχο, μέχρι τη στιγμή που η αντίστροφη μέτρηση θα δείξει ότι έφτασε η ώρα για το επόμενο σόου.
Η ανάπτυξη του Gundam θα συνεχιστεί, γι αυτό και το εργοτάξιο θα πάψει να δέχεται επισκέπτες από τον Απρίλη. Κοντά στην είσοδο βρίσκεται ένας τοίχος με μηνύματα με όλες τις ιδέες του κοινού για το τι δυνατότητες θα μπορούσαν να προστεθούν στο Gundam στο μέλλον.
Φεύγοντας, στάσου ένα λεπτό να θαυμασεις τη θέα προς το Minato Mirai (=το μέλλον του λιμανιού), το φουτουριστικό κέντρο της Γιοκοχάμα που απλώνεται κατά μήκος του ορίζοντα.
Μαζί με το εισητήριο της εισόδουο, μου έδωσαν και ένα πλαστικό μοντέλο του Gundam μονόκερου. Λέγεται Gunpla και μπορείς να το συναρμολογίσεις εύκολα. Δεν ξέρω πόση ώρα θα μου πάρει, θα σας πω όταν το τελειώσω. Τα λέμε την επόμενη φορά, όπου λογικά θα σας μιλήσω για τις ανθισμένες κερασιές!
One thought on “Το Gundam κουνιέται”