Seijin no Hi: Μία φορά γίνεσαι είκοσι

Σήμερα είναι εθνική αργία για την τελετή ενηλικίωσης των 20χρονων (seijin no hi, 成人の日). Κυριολεκτικά, οι χαρακτήρες σημαίνουν 成=γίνομαι, και 人=άνθρωπος. Ο Δήμος στέλνει πρόσκληση σε όλους όσους φέτος ενηλικιώνονται, ώστε να μαζευτούν με τα καλά τους για την τελετή. Εκεί θα μάθουν για τα νέα τους δικαιώματα ως ενήλικες, αλλά κυρίως τις υποχρεώσεις τους ως υπεύθυνα μέλη της κοινωνίας. Στην πράξη όμως, οι περισσότεροι ανυπομονούν για τη στιγμή που μπορούν να οδηγήσουν, να καπνίσουν και να πιούν αλκοόλ ελεύθερα.

Τα κορίτσια

Το έθιμο ξεκίνησε πάνω από μια χιλιετία πριν, την εποχή της Νάρα τον 7ο αιώνα, καθώς υπήρχε η παράδοση οι νέοι να αλλάζουν ρούχα και χτένισμα όταν ενηλικιώνονταν. Ως επίσημη αργία του κράτους τη δεύτερη Δευτέρα του Γενάρη θεσπίστηκε τον προηγούμενο αιώνα. Οι εορτασμοί της ημέρας απαιτούν φαντασμαγορικά ρούχα (της τάξης των 8.000 ευρώ για ένα γυναικείο κιμονό), τα οποία κάποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν. Αυτό, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα, μειώνουν τον αριθμό των συμμετεχόντων χρόνο με το χρόνο. Από 2023, η επίσημη ηλικία ενηλικίωσης θα μειωθεί από τα 20 στα 18, αντικατοπτρίζοντας τα στάνταρ των χωρών της δύσης. Η αλλαγή έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση για το πότε θα γιορτάσουν την ενηλικίωση τους αυτοί που είναι τώρα 19 χρονών. Οι εταιρίες κιμονό αντιστέκονται στην αλλαγή, γιατί θεωρούν ότι οι 18χρονοι μες στο άγχος των εισαγωγικών εξετάσεων θα πηγαίνουν με τη σχολική στολή, αντί να αγοράζουν ακριβούτσικα ρουχαλάκια.

Περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο χώρο της τελετής

Ας μιλήσουμε για τα ρούχα της ημέρας. Οι κοπέλες φορούν κιμονό με μακριά μανίκια, σε στυλ furisode, το οποίοι είναι αποκλειστικά για νεαρές γυναίκες. Το κιμονό αποτελείται από μια μακριά εσωτερική ρόμπα και ένα βαρύ πανωφόρι. Ο γιακάς κατεβαίνει ελαφρώς στην πλάτη, για να φαίνεται ο σβέρκος. Με αυτή τη λογική, το χτένισμα γίνεται σε ψηλό κότσο. Στην πλάτη έχουν δεμένη μια βαριά ζώνη, το obi, του οποίο το δέσιμο μπορεί να έχει διάφορες σημασίες. Για παπούτσι, λευκή κάλτσα (tabi) με σανδάλι (zori) ή μποτάκια. Οι περισσότερες έχουν λευκά γουνάκια, γιατί κάνει κρύο. Το ειδικό λεωφορείο που είχαν βάλει για το δρομολόγιο προς το χώρο της τελετής είχε φρακάρει, δε χωράει αλλά γουνάκια!

Πολύπλοκα δεμένα obi και σανδάλια zori
Αναμονή για το λεωφορείο

Κάποια κιμονό είναι μοντέρνα σε κόψιμο σε σχέδιο ή με σκούρες κάπες, αλλά η παράδοση προστάζει φωτεινά, χαρούμενα χρώματα. Φέτος είδα και δυο-τρία κορεάτικα hanbok, το αντίστοιχο εθνικό ρούχο.

Ένα κορεάτικο hanbok
Σκουρόχρωμα κιμονό
Ιδανική ευκαιρία για περίεργα χτενίσματα

Τα αγόρια φορούν φούστες hakama και κάτι περίεργες ζώνες-σκοινιά (tasuki) στην πλάτη, για να κρατούν τα μανίκια πίσω και να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους (για καυγά άραγε;). Το πανωφόρι τους το λένε haori. Κάποιοι έχουν ένα ζωνάκι με δύο φουντωτές μπαλίτσες δεμένο στην κοιλιά (haori himo). Πολλά αγόρια προτιμούν μαύρα κουστούμια, αλλά συνήθως τα συνδυάζουν πολύχρωμο μαλλί ή περίεργα αξεσουάρ.

Τα αγόρια φορούν haori δεμένα με tasuki

Η πόλη του Καβασάκι είναι γνωστή για την ετήσια εμφάνιση νεαρών “αλητών” (pankies, yankies), οι οποίοι ντυμένοι με χρυσοποίκιλτα βαριά κιμονό, σκάνε μύτη με φασαριόζικα φτιαγμένα αμάξια και σημαίες, ψάχνοντας αφορμή για τσακωμό με την αστυνομία. Κατέφτασαν με γκαζιές, κόρνες και φτιαγμένες μηχανές, σαν τις συμμορίες μηχανόβιων, τους bosozoku. Ήρθαν με σύμβολα του αυτοκρατορικού θρόνου και την παλιά αυτοκρατορική σημαία, όχι και η καλύτερη εικόνα για νεαρούς ενήλικες. Κάποιοι ήταν νομοταγείς, πάρκαραν και πλήρωσαν κανονικά στο πάρκινγκ, άλλα άλλοι προσπάθησαν να περάσουν με τα μηχανάκια πάνω στην πλατεία με τους πεζούς. Φέτος φάνηκε ότι κανένας δεν είχε πολύ όρεξη για φασαρίες, οι αστυνομικοί απλά τους συνόδευαν. Πλησιάζοντας τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους, άπλωσαν ένα μεγάλο πανό με το όνομα του γκρουπ τους και έβαλαν τον ξενόφερτο the weeknd να παίζει στο ηχείο. Ένας έφερε μια πιατέλα με σούσι, βέβαια τα μπουκάλια αλκοόλ έλειπαν (προς το παρόν). Πέρα από κάτι κραυγές που και που, απλά έκατσαν ήσυχα μιλώντας με τους φίλους τους.

Πρώτα βγάζουν το πανό
Και μετά χορεύουν
“Οι δαίμονες του Καβασάκι”

Μετά τις ομιλίες, οι συμμετέχοντες θα πάνε για φαΐ και πάρτυ με τους φίλους τους. Παρόλο που η κατάσταση της πανδημίας ήταν σαφώς καλύτερη από πέρσυ και ο νομός δεν βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η εκδήλωση είχε λιγότερους συμμετέχοντες από πέρσι, με λιγότερο ενθουσιασμό. Η πανδημία έχει σίγουρα επηρεάσει τα όνειρά τους για το μέλλον. Συγχαρητήρια στους νέους ενήλικες, ας είναι λιγότερο edgy να μην πατήσουν κάναν άνθρωπο (παραλίγο να πατήσουν εμένα), και του χρόνου πάλι με υγεία.

Οι νέοι ενήλικες του 2022

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: