Οι Ναζαρένος της Σεμάνα Σάντα

Διακόπτουμε το συνηθισμένο μας πρόγραμμα γιατί μόλις θυμήθηκα ότι είναι μεγάλη βδομάδα για τους καθολικούς, που σημαίνει ότι η Ανδαλουσία κινείται σε ρυθμούς Semana Santa. Τις μέρες αυτές, με αποκορύφωση το ξημέρωμα της μεγάλης Παρασκευής, τη Madrugada, όλη η πόλη βγαίνει στους δρόμους για να παρακολουθήσει την περιφορά των “θρόνων” με όσους συμμετείχαν στα πάθη του Χριστού.

Η περιφορά γίνεται ανάμεσα στους δρόμους της πόλης

Αυτοί οι τύποι με τους πυρσούς και τα καπέλα με τις μυτερές κουκούλες, όχι, δεν είναι εθνικιστική οργάνωση, είναι οι Nazarenos. Ανάλογα με την ενορία/αδελφότητα τους, φορούν φορεσιές με διαφορετικά χρώματα, αλλά πάντα το ίδιο χαρακτηριστικό καπέλο. Κρατούν λάβαρα, σκήπτρα ή πυρσούς όταν νυχτώνει. Παραδοσιακά, μόνο οι άντρες ντύνονται Ναζαρένος, αν και μάλλον αρκετές γυναίκες το τολμούσαν μιας και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος είναι ποιος κάτω από το καπέλο. Γενικά, οι γυναίκες φορούν ένα total black outfit, με ένα ψηλό μαντίλι με μαύρη δαντέλα στα μαλλιά (La Mantilla).

Ναζαρένος με κόκκινα καπέλα και λευκες ρόμπες

Η περιφορά συνοδεύεται από μουσικές, και ακόμα ψάχνω να βρω ένα έπικ τραγούδι που είχα ακούσει τότε στη Σεβίλλη. Μια κοπέλα με ξεχωριστή φωνή τραγουδά α καπέλα ένα χαρακτηριστικό τραγούδι, τη Saeta. Προς το παρόν έβαλα να ακούσω το “Barrabás” από Ntra. Sra. del Sol.

Το μέγαλο paso, ο θρόνος του Χριστού

Αν βρεθείτε ποτέ στην Ισπανία το Πάσχα, αξίζει να πάτε σε κάποια πόλη της Ανδαλουσίας για να δείτε το έθιμο, η Madrugada είναι παραδόξως μια πολύ όμορφη νύχτα.

Ένας μικρούλης Ναζαρένο έχει κουραστεί ήδη

Οι φωτογραφίες είναι του αδερφού μου, από ένα ταξίδι μας στη Σεβίλλη λίγα χρόνια πριν.

Read more

Roadtrip in Austria (part 1): New year’s in Salzburg

Salzburg is a classy city in west Austria, extremely close to the border with Germany and Munich, with a view of the Eastern Alps. If the word ‘Salz’ rings a bell, you guessed correctly. Today we will talk about the ‘Fortress of Salt’, which is famous in the public as the birthplace of the musical genius himself, Mozart. His birth-house as well as his residency are still preserved and serve as museums.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: